четвъртък, 24 март 2011 г.

Безразборен секс по неандерталски

Моногамен ли е човек по природа? Или по-скоро не? И коя е причината? Може би нашите прадеди? Учени от университета в Ливърпул са установили, че неандерталците, за разлика от хомо сапиенс, са имали бурен сексуален живот.


Моногамията и внимателното отношение на хората един към друг явно са се развили с течение на вековете. Учени от университета в Ливърпул публикуваха резултати от свое изследване, базирано на разучаването на дължината на пръстите. За измерването са били използвани вкаменелости на неандерталци. Учените под ръководството на археоложката Ема Нелсън сравняват съотношението между показалеца и безименния пръст, за да направят заключения за социалното поведение на хоминидите.


Къс показалец = сексуални подвизи

Предходни изследвания показват, че съотношението на дължината на пръстите дава информация за концентрацията на сексуални хормони в плода в майчината утроба. Високата концентрация на тестостерон се изразява в по-късия показалец в сравнение с безименния пръст и предопределя мъжкарския начин на поведение.

Ето защо късите показалци на неандерталците карат учените да смятат, че нашите древни роднини са имали бурен сексуален живот и вероятно са били много агресивни. Според изследователите между хоминидите е имало силна конкуренция и честа смяна на сексуалните партньори. Изчезналите преди повече от 3 милиона години австралопитеци обаче са изключение сред предците на човека. Те са били моногамни и общителни.

Кога сме станали моногамни?

Учените предупреждават, че резултатите от изследването им са предварителни и са необходими още доказателства на тезите, до които са стигнали. Но методът с разглеждането на пръстите според тях би могъл да им помогне да проследят развитието на социалното поведение на човека. Сериозното обвързване е според изследователите универсално човешко поведение, но все още не е известно кога безразборната смяна на партньорите е била заместена от моногамията.


АГ/ВК/ФЙ/ЙЙ/ДПВ

www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads