събота, 30 април 2011 г.

95-годишен дари пениса си на музея на фалосите


Приживе Пал Арасон се радваше на голямо внимание. След смъртта му на 95 г. пенисът на легендарния исландец, поставен в стъкленица, се превръща в главната атракция на най-странния музей на островната държава, предаде АП.

Сигурдур Хяртарсон, директор на т.нар. фалологичен музей в малкия град Хусавик, съобщи, че членът на Арасон вече попълва уникалната експозиция. Колекцията включва фалоси от китове, тюлени, слонове, мечки и други бозайници.

Преди години няколко мъже, включително американец, британец и германец, са обещавали да дарят своите достойнства на музея. Арасон обаче е първият, чиято воля бе изпълнена на практика.

"Трябваше да изчакам 15 години, докато това се сбъдне", уточни Хяртарсон. Какви са физиологичните параметри на новия експонат, не се съобщава. “Най-добре е хората да видят на място”, казва с усмивка директорът.

Музеят на фалосите започва да действа първо в столицата на Исландия Рейкявик. По-късно се мести в Хусавик, малка община, известна с наблюденията на китовете. Фалологичната сбирка, както я нарича Хяртарсон, е важна част от туристическата индустрия в района. Всяко лято привлича хиляди посетители.

Сред акцентите в музея е огромният пенис от кашалот (170 см), който се съхранява във формалдехид. Показани са и абажури, направени от тестиси на бик.

Атракция също е пенисна кост от канадски морж, която според хората в музея е "необичайно голяма".

69-годишният Хяртарсон разказва, че интересът към фалологията възникнал, когато като млад получил камшик от бичи пенис, с който да води стадо говеда. По-късно, когато работел в училище в китоловен район, колеги му подарили няколко пениса от кит.

Когато преди 15 години основал своя музей, имал 62 експоната. С члена на Арасон вече са 276. Някои са в стъкленици, пълни с формалдехид. Други са били изсушени и поставени по стените. Повечето експонати са дарения от приятели и симпатизанти на ексцентричния музей.

Пал Арасон, който навремето е работил в сферата на туризма, почина в началото на тази година в близкия град Акурейри. Торвалдур Ингварсон, директор на градската болница, не уточни причината за смъртта му. Той все пак подчерта, че пенисът на прочутия покойник е бил отстранен под специално лекарско наблюдение.

Фалосът на Арасон официално е изложен в музея в Хусавик от миналата седмица. Хяртарсон не вижда нищо лошо в подобно дарение. “Когато умрат, хората често даряват различни органи - казва той. - Не е по-различно да дариш пенис, отколкото орган като бъбрек например.” (24часа)

24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads