неделя, 17 април 2011 г.

Издоената простата


Простатната жлеза се намира в малкия таз под пикочния мехур. Тя има формата и големината на кестен. Задната и повърхност е плътно допряна до стената на ректума (правото черво). Поради тази близост с ректума, простатата е лесно достъпна за изследване. Отвън жлезата е покрита с капсула, която е съставена от плътна съединителна тъкан. По задната страна на простатата се опипва бразда, която я разделя на два дяла.

Простатната жлеза е допълнителна полова жлеза, чиято основна задача е да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите. Отделянето на простатния секрет при полова възбуда се увеличава до 2 куб. см на час. Между функцията на простатната жлеза и тестисите съществува взаимозависимост. Известно е, че след кастрация настъпва атрофия на простатата и спиране на нейната секреция. Обратно, при инжектиране на мъжки полови хормони, простатата се уголемява и увеличава секрецията си. Семенните мехурчета са разположени в горния край откъм задната повърхност на простатата. Те също произвеждат секрет, който заедно с този на простатата увеличава обема на спермата, чрез което се увеличава и подвижността на сперматозоидите.




Дали приликата между простатата и кестена не е опит на природата да ни подскаже един ефективен способ за лечение на този орган?

Кестенът удивително много напомня на човешката простата.
Виждате ли двата странични дяла на простатата и кестена? А гребенчето по средата, с пъпковидното хълмче на кестена, които съответстват на срединното гребенче (crista urethralis) и семенното хълмче (colliculus seminalis) на простатата?



Знаете ли, че:

В простатата се разполага и малката мъжка матка – utriculus prostaticus, която е остатък от ембрионалното развитие.

В простатата с напредване на възрастта могат да се образуват простатни камъни. Те представляват уплътнен секрет в лумена на жлезите и някои учени ги смятат за белег на полово дълголетие при мъжа.





Простатата е дала името на простагландините. Тези вещества са открити за пръв път от любознателен студент, който вкарал човешка сперма в матката на котка. Това причинило съкращение на матката. Сперматозоидите в семенната течност не могат да имат такъв ефект, следователно причината се крие в секрета на простатата.











На кой може да му хрумне да вкарва човешка сперма в матката на котка? Защо би го направил? Какво е очаквал да се случи? Котката да забременее и да роди catman?



Кестените са невероятни акумулатори на слънце и жизнена енергия и я отдават постоянно през цялата година. Те подобряват функциите на всички органи и системи. Ако държите под възглавницата си няколко кестена (не повече от десет), те ще въздействат успокояващо върху нервната ви система и ще направят съня ви по ползотворен. Кестени могат да се поставят в стар чорап и с него да се налагат болезнени места по тялото. Тази торбичка с кестени повлиява и болки в кръста следствие дископатия, радикулит, ишиас. Поставете я на гърлото си и кестените ще успокоят силната болка при настинка.

Изследване на простатата

Болните със заболяване на простатната жлеза отиват да се прегледат тогава, когато получат болка, промени в урината и смущения в уринирането. Болката може да бъде остра, тъпа или прорязваща. Тя се локализира в междиницата (перинеума) и около ануса и може да се разпострани към кръста, ингвиналната област, тестисите, половия член. Перинеумът е простанството, което се намира зад тестисите и достига до ануса.

Острата болка е характерна за остър простатит, абцеси на простатата и др. Тя е постоянна и често има стрелкащ характер. Болните избягват да сядат, уринирането е учестено, затруднено и понякога се получава пълна задръжка на урината. Болката при хроничния простатит е тъпа, непостоянна, изостряща се при употреба на алкохол и при простуда. Болки може да има в началото и в края на уринирането. При остра задръжка на урината болката се придружава от безрезултатни позиви за уриниране. При хронична задръжка на урината болните съобщават за болезнени позиви при уриниране и затруднено изпразване на пикочния мехур. При атония (парализа) на простатата, хроничен простатит или абцес, при ходене по голяма нужда (дефекация), от пикочния канал спонтанно изтича белезникав секрет. Болните се оплакват и от обща отпадналост, безапетитие, полово безсилие, висока температура, нервна възбуда или депресия. Болните сливици и зъби, особено когато възпалението е хронично, често водят до проблеми с простатата.



Изследването на простатната жлеза се извършва чрез ректално туширане (опипване през ануса и правото черво). За тази цел след изпразване на пикочния мехур болният трябва да легне по гръб със сгънати в коленете и разтворени в страни крака. Изследването може да се извърши и ако болният е наведен напред, с лакти, поставени на кушетката или на стол. При изследване в странично положение пациентът лежи на дясната страна със сгънати в коленете крака. Може кракът откъм леглото да бъде опънат, а другият сгънат в коляното, което е за предпочитане.


[Простатна жлеза]

Изследването се извършва с показалеца на дясната ръка (лявата при левичари), която е с гумена ръкавица. Уместно е използването на гел или неутрална мазнина. Опипването се извършва внимателно и цели определяне на формата, големината, консистенцията, болезнеността, границите и взаимоотношението на жлезата с околните тъкани и органи. Нормално простатната жлеза е с гладка повърхност, еластична консистенция и е добре отграничена от околните тъкани. По средата се опипва бразда, която я разделя на два дяла. Стената на дебелото черво над простата е подвижна. Нормалната простата не е болезнена. Появата на болка при туширане говори за остър възпалителен процес. Промяната във формата и големината се установяват при аденом, рак, простатит и други. Плътността се променя при остри и хронични възпаления, аденом, рак и камъни. Границите са неясни при рак и хронични възпалителни процеси.

Болните със заболявания на простатната жлеза задават много повече въпроси, в сравнение с пациентите страдащи от други заболявания. Те се интересуват не само от заболяването и как ще се лекуват, но и дали ще оздравеят напълно. Със своето поведение, знание и опит, лекарят трябва да вдъхне вяра на болния, че болестта му е излечима. Понякога и най-малката грешка в поведението на лекуващия лекар е достатъчна да обезвери болния в добрия изход на заболяването. В днешно време медицината е създала всички необходими условия, които дават възможност всички болести на простатната жлеза да се излекуват напълно, без изключение.



Вродени аномалии на простатата

Аплазията (пълната липса) и хипоплазията (недоразвитието) на простатната жлеза се проявява с общи симптоми, смущения в уринирането и намалена до пълна липса на полова функция. Простатната жлеза се опипва с големина на царевично зърно до ядка на лешник. Това вродено състояние трябва да се различи от придобитата атрофия (намаляване на размерите), вследствие нарушен хормонален баланс, пристискане на жлезата отвън, въздействие от йонизиращо лъчение и старчески промени. Към аномалиите на простатата се отнасят и вродените кисти, които обикновено се срещат в младата възраст. Те са малки по размери, но има описани случаи с обем на киста до 5 литра.



Възпалителни заболявания на простатната жлеза

Възпалението на жлезата се среща предимно във възрастта от 20 до 40 години. То е по-често при болни, които в момента или в миналото са боледували от възпаление на пикочния канал (уретрит), болни с ангини, грип, пневмония, холецистит (възпаление на жлъчния мехур). Липсата на движение, простудата злоупотребата с алкохол, кръвния застой в малкия таз, задръжката на секрет при атония (пареза) на простатата, запекът и честото онаниране (мастурбацията) благоприятстват развитието на възпалението.



Остър простатит

Болните се оплакват от често уриниране и парене в пикочния канал, което се усилва през нощта. Те имат неприятни усещания и тежест в слабините, правото черво и понякога болезнено изхождане по голяма нужда. При ректално туширане простатата е болезнена и леко уголемена. Болните имат обща отпадналост, безапетитие, висока температура (до 40 градуса С), разтрисане, болезнено и трудно уриниране. Езикът е сух, пулсът и дишането са ускорени. Лечението се провежда с антибиотици и химиотерапевтици в зависимост от вида на инфекциозния причинител, определен при микробиологично изследване. На пациентите се дават болкоуспокояващи, предписват им се загряващи компреси, грейки, топли седящи вани с температура до 30-40 градуса С. По време на лечението болните трябва да останат на легло, не трябва да имат полови сношения и не бива да консумират алкохол. От храната се изключват силните подправки. Лечебен масаж при остър простатит не се извършва, поради риск от засилване на възпалението и разсейване на инфекцията по кръвен път. Недоизлекуваният остър простатит може да премине в хроничен. Друго усложнение е оформянето на абцес, който изисква незабавно хирургическо лечение.


Japanese prostate massage brought to you by PornHub

Абсцес на простатната жлеза

Развива се като усложнение на остър простатит при хора с намалени защитни сили, прекарващи по-голямата част от деня в седящо положение, злоупотребяващи с алкохол. Заболяването се проявява с висока температура (до 40 градуса С), обща отпадналост, безапетитие, често уриниране и парене в пикочния канал и силни болки в областта на перинеума. Диагнозата се поставя след задъжително ректално туширане. Лечението е само оперативно. В никакъв случай не трябва да е прилагат топлинни процедури, целящи узряване и самостоятелен пробив на абцеса. Ако настъпи такъв, гнойта изтича с урината или с фекалиите, но в тези случаи се получват трудно зарастващи фистули (канали) между простатата и пикочния мехур или между простатата и дебелото черво. През тези канали инфекцията се рапостранява до съседните органи.


Wife gives prostate massage brought to you by PornHub

Хроничен простатит

Обикновено боледуват мъже над 35 годишна възраст. В повечето случаи е последица на остро възпаление на простатата или извършени манипулации (поставяне на катетри). Хроничният простатит често се открива случайно, защото болните дълго време могат да нямат оплаквания. Първоначалните симптоми са болки в областта на седалището, които се разпостраняват към слабините. Тези болки могат да се усилват в началото или в края на половия акт, по характер са стрелкащи, тъпи, постоянни или периодични. Понякога се усещат само като тежест и чувство на натиск в областта на перинеума (зоната зад тестисите до ануса). Болките се усилват след употреба на алкохол, придружават се с парене в пикочния канал. При изхождане по голяма нужда от уретрата се отделят по 1-2 капки простатен секрет, в който може да има и кръв. Това прави силно впечатление на пациентите и ги кара да се обърнат към лекар. При разпита те се оплакват от обща отпадналост, бърза уморяемост и нарушаване на съня. Много често са подтиснати, имат периодично или постоянно главоболие и нежелание за работа. Към това се прибавят и разстройства в половата функция, които могат да завършат с импотентност, а в други случаи с преждевременна еякулация (семеизпразване). Често усложнение на заболяването е безплодието на мъжа. Това се дължи на токсичното въздействие на променения простатен секрет върху подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите. Поради нетипичните оплаквания (болки в областта на ануса, тестисите и кръста) много пациенти са лекувани погрешно продължително време за колит, радикулит или хемороиди.







Впечатление прави бледият и отпаднал вид на болните. Те са леко превъзбудени или силно подтиснати. При оглед на половите огани се установява леко зачервяване на главичката на половия член и наличие на капка секрет. Същата се взема за микробиологично изследване и при наличие на гонококи (трипер) болният трябва да се консултира с венеролог, а когато се докажат трихомони, трябва да се назначи лечение с трихомонацид, флажил, фасижин. Едновременно с болния трябва да се лекува и половия партньор, дори когато липсват клинични и лабораторни данни за инфекция при него. Контролни изследвания се извършват на 3 и 6 ден след началото на лечението.

Хигиенно-диетичен режим.

Болните се съветват се да не водят застоял живот, а да правят редовно умерени физически упражнения и разходки поне по веднъж дневно. Забранява се алкохол под каквато и да е форма. Половият живот се свежда до минимум. Предписва се лечение на евентуалния запек. Болните трябва да се предпазват от простуда, измокряне на краката и е нужно си осигурят продължителен сън.



Масаж на простатната жлеза

Препоръчва се при обилна секреция (спонтанно изтичане на гнойни капки от пикочния канал). Това издояване на простатата спомага за отстраняване на задържания в жлезата секрет. Масажът трябва да се извършва при условията за ректално туширане, с ръкавица за еднократна употреба или презерватив. Масажирането се извършва много внимателно, леко, от периферията на простатата към пикочния канал и не трябва да трае дълго, а само докато изтича секрет от пикочния канал – около 1 минута. Масажите се правят средно 2 до 3 пъти седмично, но в началото при много обилна простатна секреция масажът може да се извършва всеки ден. Ако от простатата не изтича секрет или ако след масажа възпалението се обостря, той трябва да се спре. Масажите не бива да продължават повече от месец.



Гимнастика за аналната мускулатура

Седнете на земята. Свийте коленете към гърдите и ги прегърнете с двете ръце, за да придържате краката към тялото. Нека само петите ви да останат подпрени на земята, за да можете да пазите равновесие. Сега започнете да се придвижване напред с дупето си, като завъртате тялото си последователно вляво и вдясно. Движенията ви трябва да наподобяват патешко ходене. Правете упражнението поне един път на ден, по 15-20 минути. Това не само подобрява кръвообръщението в седалищната област, но повишава тонуса на ануса, простатата и повлиява благоприятно редица други заболявания, освен тези на простатата – напр. хроничния запек. В края на първата седмица ще забележите страничен ефект от упражнението - стягане на седалищната мускулатура с намаляване обиколката на дупето, вследствие стопявяне на излишните мазнини.



Седалищни хвойнови бани

Те са особено полезни при пациенти с хроничен простатит, които имат изразени оплаквания от страна на нервна система. Температурата на водата трябва да бъде колкото телесната (36.5-37.5 градуса С), а продължителността на процедурите – 15-20 минути. Във водата се добавя хвойнов екстракт във вид на прах, таблетки или течност. Топлите седящи хвойнови бани облекчават и пациенти, които имат цистит.



Атония (пареза) на простатата

Заболяването се наблюдава най-често при пациенти с невроза. Атонията се проявява с отпускане на простатната жлеза и задържане на простатен секрет. Всички състояния, които водят до кръвен застой в малкия таз, благоприятстват развитието на атония. Това са прекаляване с полов живот, онанизъм, прекъснат полов акт, полова неудовлетвореност, преяждане, злоупотреба с алкохол, запек, заседнал живот, колоездене, езда и др.

Болните се оплакват от тежест и болки в областта на междиницата, болезненост и парене при уриниране. Болките се разпространяват към слабините и кръста. Особено много болните се безпокоят от отделянето на секрет от пикочния канал по време на дефекация, тъй като мислят, че това е сперма. Това още повече ги невротизира и задълбочава разстройствата в половата функция. Тези смущения се характеризират с повишена полова възбудимост с дневни и нощни полюции, а по-късно се стига до полова слабост.

При ректално туширане простатната жлеза се опипва уголемена, с мека консистенция и отпусната. При масаж се отделя секрет.

На болните се препоръчва да се занимават с туризъм, да избягват застоялия живот, да не консумират алкохол и кисели храни, да не пушат. Подходящи са горещите седящи вани за засилване на кръвообръщението в малкия таз. Трябва да се ликвидират въпалителните огнища (болни сливици, зъби и др.) При обилен простатен секрет се препоръчва внимателно да се прави масаж на простатната жлеза.



Невроза на простатната жлеза

Това състояние се среща обикновено при млади хора, които в миналото са прекарали възпаление на простатата. Те се оплакват от постоянна тежест в областта на перинеума, бодежи в кръста и слабините, както и от стрелкащи болки, които отиват към ануса. При полов акт те имат неприятно усещане в главичката на половия член. Възможно е да се получат смущения в уринирането, болка и парене в пикочния канал и усещане, че не се изхвърля всичката урина. Потентността им е силно намалена. Болните отдават голямо значение на тези оплаквания. Те смятат, че състоянието им е много тежко, препоръчаното лечение не е достатъчно или че е направина грешка и се налага да се коригира терапията. Тези болни непрекъснато посещават урологичните и сексологичните кабинети и търсят все нови и нови лекарства.



Простаторея

Простатореята представлява отделяне на простатен секрет в края на уринирането или по време на дефекация, без да има в него сперматозоиди. Среща се най-често при пациенти, които онанират често, злоупотребяват с алкохол или боледуват от хроничен простатит и атония на простатната жлеза.



Симптоматиката се прикокрива с тази на хроничния простатит – чувство за тежест в перинеума, слабините и пикочния канал, обща отпадналост, безапетитие, отслабване, депресия и полова слабост.

Лечение – както при хроничен простатит.



Заключение:

Една от основните причини за нетуморните заболявания на простатата е пресилването на нейната функция при онанизъм, мастурбация, чест коитус. При хронифициране на заболяването, ако е съпроводено със задържането на простатен секрет, един от лечебните методи е масажът (издояването) на простатата. Това „съвпадение” потвърждава основния принцип при хомеопатията:



Подобното се лекува с подобно!

Простатни масажьори можете да намерите в нашите магазини или да поръчате от нашия е-магазин

zdrave-bg.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads