събота, 5 февруари 2011 г.

Бунт в Швеция срещу концепцията за "мъжете като сексуални обекти"


Шведска реклама на мускулест мъж по боксерки беше обявена за обидна към мъжете, защото ги представя като "обикновени сексуални обекти".

Шведският омбудсман повдигна обвинение срещу реклмата на телевизионния оператор Boxer, в която стилизиран образ на мъж, наречен Робърт, се е изтегнал върху овча кожа по видимо издути бели боксерки.

"Дори намерението да е било да се изобрази по хумористичен начин връзката между мъжете и продукта, мъжът в случая е представен като сексуален обект посредством позата на тялото и липсата на дрехи. Това може да се сметне за обидно от страна на мъжете като цяло", се казва в аргументацията на омбудсмана.

Допълва се, че "краката, гърдите, ръцете и корема на Робърт са изключително мускулести, а очертанията на половия му орган са ясно различими през бельото".

Искането подчертавя ясното и твърдо намерение на Швеция да следва линията на сексуалното равенство, което я е направило едно от най-изравненото в полово отношение общество в света.

Гражданин е обърнал внимание на обществения защитник върху рекламата с доводите, че "фокусът върху размера на самия орган няма нищо общо с продукта, но дори и да беше така, подобно изобразяване не е подходящо нито за мъжете, нито за жените".

Ищецът също така заявил, че физиката на Робърт може да се възприеме като натиск върху някои по-впечатляващи се мъже да имат същя релеф и форми.

"Изключително мускулестото тяло на героя, както и големият полов орган, изграждат стереотип и нереалистични представи за мъжете, което упражнява натиск и върху по-младите, и върху по-възрастните представители на силния пол".

Рекламата предизвика оживени обществени дебати, като мнозина мъже заявиха, че я намират за безобидна и че омбудсманът трябва "да си намери по-важно занимание".

Източник: Daily Telegraph
actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads