неделя, 5 септември 2010 г.

Откриха вибратор от каменната ера


Сексиграчките са изминали дълъг път от каменната ера, но не чак толкова, колкото си мислите, написа това лято журналистката от LiveScience Клара Москович. Основание й даде една шокираща находка на шведски археолози под ръководството на Фредерик Молин при разкопки на древни жилища от каменната ера.
Откритието и досега буни духовете и е на път да преосмисли душевността на древните хора.

Намерената вещ е ясно оформен човешки пенис от еленов рог с дължина 10,5 сантиметра и дебелина 2 сантиметра. Учените още се удивляват на находката и се стараят да намеря и друго обяснение. Но това не им се удава. Древният майстор се е постарал творението му да притежава не само изразителност, но може би и функционалност. Към последното подтиква основанието, че по това време култово-религиозните представи са били доста примитивни. Сексуалната символика наистина се среща сред древните артефакти, но това са по-често женски символи, които изобразяват една плодородна Земя-майка.



„Трудно е да се направи друго тълкувание на този пенис” – твърди Гьоран Грубер от Националния съвет за наследство в Швеция. Приликата наистина е поразяваща. За неговата направа е било потребно много време поради липса на сечива и очевидно тя е била сериозно мотивирана. И положително някой в семейство Флинстоун го е ползвал целенасочено. При това трябва да се отчита, че за далеч по-дребния ръст на някогашните хора пенис с дължина 10,5 сантиметра представлява нещо сериозно.

Издяланата кост е открита в мезолитна област в Мотала, която е богата с древни артефакти от преди 4000 и 6000 години. Само обстоятелството, че вещта е от кост, е позволило тя да се съхрани в наносен слой край река и да оцелее.

burgasnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads