понеделник, 6 септември 2010 г.

Размерът на влагалището


Когато се заговори за размери в интимната сфера, то тогава мъжете винаги стават център на внимание както от страна на самите тях, така и от страна на жените. Оказва се обаче, че размерът на влагалището също има значение, с което могат да се развенчаят редица митове за мъжката надареност, за женската лакомия и пр. Типичен пример са онези жени, при които влагалището е с малки размери, без значение размерът на пениса, както и втората група жени, които са с доста по-голямо по размер влагалище, въпреки различните размери на пениса.

Така например, най-разпространените митове са свързани със зависимостта между дължината и ширината на влагалището и половата активност на жената, както и броят партньори, които търси за сношение. Това е пълна заблуда. Така, както природата решава да даде определени размери на пениса в спокойно и възбудено състояние, строго индивидуални за всеки мъж, така и жените имат природно дефинирано влагалище, което е с индивидуално вариращи размери за всяка жена.

В невъзбудено състояние, дължината на влагалището представлява средно между 7.5 до 13 cm, а ширината е около 3-5 до 7 cm. В състояние на полова възбуда, две трети от влагалището са способни да се удължат с приблизително още 5 cm и да се разширят също с толкова. Това е свързано с факта, че при полова възбуда, женските полови органи се изместват в посока нагоре.

Понякога, може да се говори за т.нар.”безкрайна разтегливост на влагалището”. При полова възбуда, една трета от неговата връхна част се свива, поради приток на кръв, поради което тъканите на влагалището стават по-еластични и по-плътни. Благодарение на това, влагалището плътно обхваща въведеният полов член, въведените пръсти или изкуствен фалос, образувайки т.нар. предоргазмена влагалищна маншета, която при достатъчна полова възбуда преминава в оргазмена маншета, усилваща възбудимостта на партньорите по време на сношение. Поради описаният чисто физиологичен феномен, следва да се знае, че дебелината на пениса не играе почти никаква роля, както се смята от повечето мъже. Влагалището е толкова еластично, че то може да се приспособи към пенис с всякакъв размер. Тази особеност на влагалището в сексологията се обозначава като влагалищна акомодация, която показва, че при постоянен партньор, влагалището на жената се приспособява към размерите на този мъж.

Макар и да няма строга зависимост между ръста на жената и размерите на влагалището, обикновено при високите жени се среща по-дълбоко влагалище, а при ниските – по-плитко, която зависимост не се наблюдава при мъжете, относно размерите на техния полов член. Съществуват статистически данни обаче, които доказват, че при жени с ръст около 150 cm, дълбочината на вагината може да бъде около 11-14 cm, и обратно – при ръст 175 cm – 6-8 cm.

Незначителните изменения в размерите на вагината в продължение на целия живот, могат да настъпят, проявявайки се като намаляване дълбочината й. Това може да се дължи на раждане, аборт, но в никакъв случай не се отразява на половата активност на жената. Съществуват жени, при които се наблюдава т.нар. атрофия на мускулите на влагалището, при които има трудности в коитуса, липса на оргастични изживявания, невъзможност за обхващане на пениса, поради влагалище, което се намира в постоянно отпуснато състояние, което създава лъжливото впечатление, че е доста широко.

Ако се сравнят средните размери на пениса и влагалището, то се оказва, че те са съвършено подходящи. Въпреки, че много мъже предпочитат жените с тясно и малко влагалище, това обикновено се дължи на факта, че жената не е достатъчно възбудена от своя партньор. Натиска върху пениса и чувствителността му са големи, но жената изпитва достатъчен дискомфорт до болка, именно поради липсата на възбуда, която да й позволи пълноценно сношение. На практика, тясното влагалище, принципно ако не е анатомично малко, имащо патологични промени е доказателство за недостатъчност в сексуалната възбуда, което е и най-честата причина за липсата на оргазъм и сексуално задоволяване на жените.

След раждане също може да се наблюдава известно разширение на влагалището, което е свързано с факта, че стените му се разхлабват за известен период от време, което често предизвиква недоразумения в двойката. Мъжете обикновено усещат отслабен натиск и чувствителност върху пениса, именно поради разширението на влагалището. За целта, жената следродово може да прибегне до специална гимнастика за подобряване еластичността и възвръщане на физиологичното състояние на мускулатурата, с помощта на известните кегелови упражнения. Не винаги обаче това може да реши проблема, поради което често се прибягва до т.нар. интимна пластика, при която оперативно се променят размерите на влагалището, най-често с т.нар. задна колпорафия, която възвръща пълнотата в интимното общуване във всяка възраст.

Българска сексология

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads