понеделник, 6 септември 2010 г.

Десет удивителни ползи от секса за здравето

Ползите от правенето на любов се оказва, че съвсем не са ограничени до удоволствието, а също така имат и дълготрайно положително въздействие върху здравето.
За много хора това е изненада, казва д-р Джой Дейвидсън, психолог и сексолог от Ню Йорк. “Разбира се сексът е навсякъде в медиите”, казва тя. “Въпреки това, на представата, че сме жизнени, сексуални същества все още се в някои случаи се гледа с погнуса или смущение. Ето защо, анализът на това как сексуалността обогатява нашия живот и подобрява нашето здраве отваря очите на много хора.”
Сексът се отразява благотворно на организма в различни аспекти, според д-р Дейвидсън и много други експерти. Ето десет научно доказани ползи от секса:
1. Сексът намалява стреса
Един от положителните ефекти на секса е понижаването на кръвното налягане, твърдят шотландски изследователи, които изследвали 24 жени и 22 мъже. Тези от субектите, които имали редовен полов живот имали по-ниско кръвно налягане в стресови ситуации, като например при изнасяне на реч пред публика.
Друго проучване през същия период показало, че индивидите, които имали постоянни сексуални партньори имали и по-ниско диастоличното кръвно налягане.
Трето проучване установило корелация между честотата на прегръщане и ниското кръвно налягане при жените.
2. Сексът укрепва имунната система
Редовен сексуален живот означава по-добро физическо здраве. Правенето на секс поне веднъж или два пъти в седмицата води до по-високо ниво на антителата от тип имуноглобулин А (IgA), които защитават организма от настинки и инфекции. Учени от университета в Wilkes-Barre, Пенсилвания, изследвали 112 млади хора, като взели проба от слюнка им. Учените установили, че при тези хора, които правели секс поне веднъж седмично съдържанието на IgA е било минимум три пъти по-голямо, отколкото при тези, които не правели секс.
3. Сексът изгаря калории
Тридесет минути секс изгарят 85 или повече калории. Това може би не звучи като голяма цифра, но с времето се акумулира: 42 сеанса от по половин час ще изгорят 3570 калории, което е достатъчно за изгарянето на 2кг.
“Сексът е идеално упражнение” - казва д-р Пати Бритън, сексолог от Лос Анджелис и президент на Американската Асоциация на Сексолозите - “защото съчетава физически и психологически аспекти.”
4. Сексът прави организма по-устойчив на сърдечно-съдови заболявания
Погрешно е схващането, че физическите усилия могат да доведат до сърдечен удар, според английски учени, публикували изследването си в "Journal of Epidemiology and Community Health". Изследването им се базира на 20 години изследвания върху 914 мъже.
Освен това, изследователите установили, че правенето на секс повече от два пъти седмично при мъжете намалява риска от фатален сърдечен удар с 50%, в сравнение с тези, които правят секс по-малко от веднъж на месец.
5. Сексът повишава самочувствието.
Повишаването на самочувствието е една от 237-те причини хората да правят секс, дефинирани от изследователите на Тексаския университет и публикувани в Архивите по сексуално поведение.
Това откритие е разяснено от д-р Джина Орген, сексолог и брачен консултант в Кеймбридж, Масачузетс. Тя констатира, че дори хора, на които не им липсва самочувствие, твърдят че правят секс, за да се почувстват даже по-добре. "Една от причините да се прави секс, според хората е, че това ги кара да се чувстват по-добре", казва тя. "Качественият секс започва с добро самочувствие и го повишава още повече особено ако е съпроводен с любов и близост."

6. Сексът подобрява интимните взаимоотношения
Оргазмът при секс повишава нивото на хормона окситоцин, още известен и като 'хормон на любовта', който помага за изграждането на отношения на доверие между хората. Учени от университетите в Питсбърг и Северна Каролина са изучавали 59 жени на средна възраст преди и след сексуален контакт с техните съпрузи и партньори. Те установили, че колкото по-дълго траел контактът толкова по-високо било нивото на хормона окситоцин. Освен, че този хормон влияе на потребността на човека от дългосрочна връзка и създаване на семейство, той се свързва и с чувство на щедрост. Ето защо, ако почувствате внезапно изблик на щедрост към партньора си то вероятно е признак на повишено ниво на любовния хормон.

7. Сексът намалява болката
С повишаването на нивото на окситоцина, се повишават и ендорфините, което намалява усещането за болка. По този начин благодарение на секса се облекчават главоболието, предменстриуалните симптоми, болките в ставите и много други.
В едно изследване по експериментална биология и медицина, в което участвали 48 доброволци като били убодени по пръста - тези, които вдишали пара, съдържаща окситоцин понесли болката два пъти по-леко от другите.

8. Сексът намалява рискът от рак на простатата
Честата еякулация особено при мъжете между 20 и 30 години може да намали риска от рак на простата в по-късна фаза от живота им, твърдят австралийски изследователи. Те открили, че при мъжете които в млада възраст имали пет или повече еякулации седмично вероятността от рак на простатата бил три пъти по-малък от този средно статистическия мъж.

9. Сексът укрепва мускулите на тазовото дъно
При жените правенето на упражнения за мускулите на тазовото дъно, известно още като Кегелови упражнения предлага много ползи. Първо то носи чувство на удоволствие и второ помага да се сведе до минимум рискът от инконтиненция по-късно в живота.
Основното кегелово упражнение се състои в следното: стегнете мускулите на долната част на тази, все едно че трябва да предотврати уриниране; бройте до три, отпуснете мускулите, повторете.

10. Сексът спомага за добрия сън
Според изследванията окситоцинът, освобождаван по време на оргазъм действа отпускащо и подобрява съня.
А получаването на достатъчно сън е пряко свързано с много жизненоважни функции на организма, като например поддържането на здравословно тегло и кръвно налягане,
Всичко това обяснява защо след секс сънят е толкова сладък.

www.varnafitness.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads