неделя, 5 септември 2010 г.

Пенисът се променя с възрастта


Не е тайна, че сексуалната функция при мъжа се променя с напредването на възрастта. С намаляване на количеството на половия хормон тестостерон, отделян от организма му, периодите за постигане, първо, на възбуда и после, на еякулация стават по-продължителни. Ерекцията след първия полов акт, не е невъзможна, но и тя изисква повече усилия и време.

Възрастта след четиредесет е свързана и с отделяне на по-малки количества еякулат и по-ниско качество на спермата.

Периодът между 40 и 70 години носи своите предизвикателства за мъжа, тъй като все по-често му се налага да се справя с притеснително появяващите се признаци на еректилна дисфункция. Процентът на „можещите“ мъже в този период пада драстично от 60 % до 30 %, по данни на американско специализирано проучване.

След четиридесетте при мъжете се появяват и проблеми с уринирането. Отслабването на струята при уриниране се дължи на последствията от отслабналата мускулатура на пикочния мехур и в много случаи на увеличение на простатната жлеза, което влияе и на сексулания живот и потентност.

Според американските специалисти и проведени от тях проучвания, мъжете след 40-те имат опасения и се страхуват от промени с размера и формата на външните им полови органи, които много по-често са основната причина за отказа им от сексуални преживявания.

Действително пенисът се променя. Срещат се две съществени изменения. Главичката на пениса (глансът) постепенно губи лилавия си оттенък, в резултат на забавения кръвопоток. Наблюдава се и слаба загуба на пубисното окосмяване, което също би обезпокоило някои.

Защо намалява кръвооросяването и до какво води това?
С възрастта мъжът е склонен да наддава на тегло. При натрупване на мастни тъкани в ниската част на корема, се наблюдават някои промени, свързани с размера на пениса. По принцип натрупването на голямо количество мастни тъкани около пубисната кост, само визуално „скъсява“ дължината на органа, подчертават екперти от Университета на Калифорния, Сан Франциско. „Понякога това е силен аргумент пациенти с наднормено тегло да се мотивират да отслабнат.“, споделя д-р Роналд Тамлър, директор на Програма за мъжко здраве от болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Намаляването на дължината и дебелината на пениса е незначително. Например, при дължина от 15 см през тридесетте години, на 60-70 години може да се очаква намаляване до дължината 13-14 см.



Експертите сочат две причините за промените, засягащи размера на пениса: наличието на мастни субстанции (плаки) в малките кръвоносни съдове на половия орган и тяхното бавно отстраняване от кръвопотока. Наличието на мастни клетки забавя кръвообращението и рефлектира на кръвооросяването. Т.е. Причините за по-малкия размер са същите, които водят до развитие на известното заболяване атеросклероза, при което се образуват уплътнения в коронарните съдове, условие за поява на сърдечни атаки. Така че добрата профилактика срещу атеросклероза, правилният начин на хранене и двигателната активност, които да освобождават тялото от излишния холестерол, ще се отразят положително и в насока удължаване на активния сексуален живот.

Другата причина за "свиването" на размера на пениса се крие в относителното намаляване на еластичността на колагена в клетъчните слоеве, покриващи кавернозните му тела. Ерекцията се осъществява с изпълването с кръв на тези кавернозни тела, а уплътненията в кръвоносните съдове са причина за по-слабия приток на кръв, забавяне и по-слаба ерекция.

От началото на четиридесетте тестисите също започват да намаляват размера си. Докато при тридесетгодишния мъж са около 3 см в диаметър, при 60-годишния са около 2 см в диаметър.

При мъжете на средна възраст все по-често се срещат случаи на изкривяване на пениса. Състоянието е познато като болест на Пейрони. Изпитва се дискомфорт и болка при ерекция и невъзможност за осъществяване на коитус, заради образуване на тъкани, които придърпват и изкривяват формата на органа. Диагнозата се поставя от специалист и изисква оперативно отстраняване на тъканите, водещи до изкривяването.

По данни на множество проучвания чувствителността на пениса при мъжа също се мени, става по-слаба. Не е ясно дали по-плътният контакт и други похвати дават по-висок резултат в достигането на оргазъм.

Според специалистите промените, свързани с пениса не са причина да повлияят на сексуалния живот на мъжа. Едно от последните изследвания, включващо 2213 мъже, показва намаляване на еректилната функция, либидото и способността за еякулация, но само при тези, които изпитват лична неудовлетвореност от секса. А най-добрият начин един мъж да изпитва задоволство от секса е, когато е в състояние да достави удоволствие на своята партньорка. За това, категорични са медиците, не се изискват подвизи в леглото или голям пенис.

puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads