понеделник, 6 септември 2010 г.

Защо понякога боли?

Очаква се сексът да е повече от приятно изживяване. Затова ако нещо се промени, трябва веднага да разбереш какво се случва. Преди да откачиш, се опитай да си поставиш диагноза сама с наша помощ (и-и-и... каквото и да ти обяснява той, болката не идва от пениса му, който галено нарича Мистър Вселена).


Защо понякога боли?

Имаш усещане за
Болка и сухота

Може да е
Недостатъчна възбуда.
Това между другото си остава основна причина за болезнения секс сред 2/3 от жените. Вагината ти не е готова за проникване, а за този проблем може да са отговорни недостатъчните ласки преди същинския секс, хормонални отклонения, алкохол, депресия, стрес, някои лекарства, както и просто ако не си достатъчно възбудена от партньора си.

Решение
Зависи. В случай че това се дължи например на лекарство, можеш да улесниш нещата с лубрикант. Но ако усещаш, че причината за състоянието ти е в цялостната ти настройка към гаджето ти, запитай се дали между вас не тлеят конфликти, или дали двамата не трябва да промените нещо в любовния си живот.

Имаш усещане за
Болезнен секс, въпреки че имаш достатъчно секрети, сърби те, докато пишкаш, ти е некомфортно, евентуално имаш ранички или брадавички.

Може да е
Инфекция. Симптомите, които имаш, може да са знак за някоя от тези гадории, предавани по полов път, като херпес, човешки папилома вирус, хламидии или друго неразположение от сорта на гъбична или уринарна инфекция. Белезите варират спрямо различните инфекции, а движенията по време на секс са в състояние да засилват неприятните усещания, които имаш.

Решение
Някои от инфекциите, като например гъбичните, се лекуват с медикаменти, които можеш да закупиш без рецепта, но все пак по-добре е да посетиш гинеколог, който да прецени за какво става въпрос и да ти предпише антибиотик или антигъбичен препарат. Не загърбвай симптомите, защото повечето инфекции не отминават от само себе си.

Имаш усещане за
Болка по време на секс, придружена със сърбеж, зачервяване, леки отоци, парене или смъдене.

Може да е
Раздразнена кожа.
Кожата около вагината е много чувствителна и затова доста продукти може да причинят раздразването й. Най-често срещаните виновници са ароматизираните сапуни, тампони или превръзки, някои прахове за пране, съставката ноноксинол-9, която се съдържа в много спермициди, както и ядливото бельо. Има жени, които са алергични също към латекса в презервативите. Разкрий виновника за състоянието си, като върнеш лентата назад и се сетиш откога имаш тези усещания.

Решение
Студеният компрес – просто чиста кърпа, накисната в студена вода и изстискана – може да помогне доста. Кортизоновите кремове също дават добър резултат, но не си взимай такъв с повече от 1% активна съставка и в никакъв случай не го нанасяй във вагината си, без да си се консултирала с лекар. Ако е алергична реакция, хапчетата с антихистамин ще дадат ефект. Като цяло се опитай да избягваш да слагаш близо до нежните си части всички продукти със силен аромат.

Имаш усещане за
Болка в областта на корема, треска, неприятно усещане при ходене до тоалетна или нередовен месечен цикъл.

Защо понякога боли?Може да е
Тазова възпалителна болест
Това е инфекция на горния генитален тракт, който включва матката и шийката й, както и фалопиевите тръби и може да бъде предизвикана от нелекувано заболяване, най-често хламидии или гонорея. Проблемът с тази болест е, че често води до хронична болка в таза и дори безплодие, така че ако имаш някои от симптомите, още днес си запиши час при лекар.

Решение
Веднъж след като се диагностицира, тазовата възпалителна болест може да бъде напълно излекувана с антибиотици. Но бързото лечение е жизненоважно, тъй като лекарствата не могат да върнат времето назад и да поправят вече настъпилите промени в репродуктивните ти органи. Колкото повече изчакваш, толкова е по-висок рискът от безплодие или извънматочна бременност (при нея ембрионът се захваща за фалопиевите тръби, а не за матката и бременността трябва да бъде прекъсната).

Имаш усещане за
Болка при проникването, парене, смъдене, мускулни спазми на вагината или долната част на кръста.

Може да е
Вагинизъм. Това състояние се характеризира със свръхстягане на вагиналните мускули и причинява силни, неконтролируеми мускулни спазми или интензивна болка по време на секс. Причината за заболяването може да е травма от раждане или операция; ендометриоза (разрастване на тъкан в матката); хронична уринарна инфекция или психологически задръжки като безпокойство, стрес или случаи в миналото на емоционално или сексуално насилие.

Решение
Вагинизмът е лечим. Различни гимнастики и релаксационни техники могат постепенно да намалят болката. Има упражнения, чрез които би могла да започнеш да контролираш тазовите си мускули, като тренингът стартира с поставянето на пръст или тампон в предварителната фаза. Психотерапията може също да ти свърши работа, но експертите подчертават, че двете неща са различни и по тях трябва да се работи отделно.

Имаш усещане за
Сърбене, смъдене и/или парене във вагината или вулвата.

Може да е
Вулводиния.
Съществуват данни, че хроничните болки в областта на вулвата – което включва пубиса, малките и големите срамни устни, клитора и входа на влагалището – се срещат при много жени в различни етапи на живота им. Причината не е ясна, но се забелязва, че някои жени са страдали преди това от вагинални инфекции, алергии или нарушения на нервните окончания в този район (най-често заради прекарана бременност), а при други заболяването е следствие от сексуално насилие.

Решение
Отпускащи процедури като топли бани, местни успокоителни и хормонални кремове имат успех при някои жени с вулводиния. Определени медикаменти като антихистамини и антидепресанти също могат да облекчат състоянието.

www.cosmopolitan.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads