сряда, 20 октомври 2010 г.

ВСЕ НЯКОГА СЕ СЛУЧВА ДА Е ПРОБЛЕМ

Потентното дърво (Muira Puama) - помага и срещу умораimage

Повече сексуална енергия срещу по-нисък стрес-ефект

Стресът и умората са в основата на влошения сексуален живот дори и при младите хора. Да се работи по-малко и да се почива повече не винаги е възможно. Тази статия е за онези от Вас, избрали да се обърнат към билковите стимуланти, които се предлагат в природната аптека, срещу състояния на подтиснато либидо и психическа умора.


За разлика от многото прехвалени натурални афродизиаци за ефекта на растителния екстракт от Муира Пуама има ясни доказателства. Потвърдено е, че влияе положително на либидото и подобрява сексуалността еднакво добре и при двата пола. Заслугата за това е на френският лекар Др. Жак Уайнберг, който пише основата на съвременната научна история на "потентното дърво".

Какво е Муира Пуама?

Муира Пуама е популярното събирателно име на вид дърво, което расте по поречието на Амазонка. Височината на дървото варира между три и пет метра, според разновидността му. Познати са две разновидности в тропическите гори на Южна Америка (Ptychopetalum olacoides и Ptychopetalum uncinatum) и около пет разновидности в тропиците на Африка.


В този материал ще разгледаме разновидността Ptychopetalum olacoides заради по-високото и естествено съдържание на фитохимикалите лупеол (lupeol) и уникалния алкалоид муирапуамин (muirapuamine). Преди да продължа нататък, трябва да отбележа, че в някои части на света името Муира Пуама се дава и на дървото Liriosma ovata, което също расте в Бразилските тропици. Това дърво има съвсем различен фитохимичен профил и не съдържа лупеол, а за последния се предполага ключова роля за цялостния ефект на екстракта.

Какво трябва да знаем за екстракта от Муира Пуама?

В южноамериканската народна медицина екстракти от корените и кората на растението се използват като основа за чай, повишаващ сексуалното влечение, подобряващ сърдечно съдовите функции и при храносмилателни проблеми. Около 1920 година започва търсенето на активните фитохимикали в Муира Пуама, на които потентното дърво дължи световна слава. В течениe на години изследвания върху корените и кората на растението са изолирани десетки химикали от различни химични групи. Все още тече процес на разгадаване на индивидуалните им въздействия, затова няма да навлизам в подробности.

Доказани ползи при хора
Сексуално стимулиране:

наблюдавано е стимулиране на сексуалното желание и при двата пола, но не е обяснена биохимията на процеса

наблюдавано е удължаване времето на поддържане на ерекция, обаче сам по себе си екстрактът не предизвиква ерекция, затова не е афродизиак.

Дългият Джак (Eurycoma longifolia) - с какво може да ни е полезен?image

Вечно зеленият афродизиак на югоизточна Азия

Ако сте почитатели на билковите стимулатори или се чудите какво е Eurycoma longifolia Jack, изписано на новата Ви високо технологична спортна добавка, то тази статия ще Ви бъде от полза.

Предстои Ви да прочетете резюме за свойствата на екстракт от едно вечно зелено дърво, виреещо в дъждовните гори на Индийско-Тихоокеанското крайбрежие на Азия, използван от местните хора от векове за подобряване на либидото.
Какво наричат Дългия Джак?

Дългият Джак е популярното на запад социално име на растението Eurycoma longifolia Jack, виреещо по островите и югоизточното крайбрежие на Индийския океан и най-вече в Малайзия и Индонезия, както и островите и югоизточното крайбрежие на Тихия океан (на север-северозапад от Океания) или най-общо казано в югоизточна Азия. Растението е познато още с наименованията Тонгкат Али и Пасак Буми. Eurycoma longifolia е вечно зелено дърво, височината на което достига до 15 метра, а листата до около 40 см.

Какво трябва да знаем за екстракта от Дълъг Джак?

В районите, където дървото расте, екстрактите от корените му се смятат за натурален афродизиак и подобрител на мъжката потентност. Народната медицина на малайзийците и индонезийците му придава също антибактериални свойства и го препоръчва за употреба в борбата със симптомите на маларията.


От няколко години екстрактите от Дълъг Джак започнаха да навлизат в спортните добавки и преди всичко, онези предназначени за бодибилдъри. Има обаче няколко смущаващи моменти в масовото влагане на екстракти от Тонгкат Али в широко рекламирани и скъпи билкови стимуланти.

Започвам от това, че всички официално одобрени и свободно публикувани изследвания върху ефектите от употребата на растителния екстракт са проведени върху лабораторни мишки и други животни.


Вторият смущаващ момент е в това, че всички изследвания с практическа стойност са правени от една и съща малка група учени и не са широко потвърдени.


Последният смущаващ момент е незаконното изсичане и изкоренявяне на вечно зеленото дърво, т.е. масовата практика да се добива където е удобно. Планира се защита на вида.

Твърде слабо проученото и публикувано действие на екстрактите върху хора ме кара да съм предпазлив в препоръките му. Въпреки моята подозрителност обаче екстрактите се ползват от голям брой индонезийци, малайзийци и другги народности като традиционен лек за ниско либидо. Най-добре е употребата на екстракта да се избягва от бременни и кърмещи жени, както и от мъже с увеличена простата.

Мака (Lepidium meyenii) - тропически лек за либидоimage

Мака мака, Майно, Аяк чичира или Южноамериканския жен шен?

Без съмнение Мака мака звучи екзотично. Като някой тайнствен афродизиак или секретна адаптогенна формула срещу стреса, крита от поколения перуански индианци. Единственото място, на което екзотиката на Мака може да влияе с доказан положителен ефект обаче, не е в човешкото тяло.

Става дума за ръста и на доверие отразен в глобалното търсене на нови суровини за добавки, разбира се. Вярно е, че екстрактът от Мака има потвърдени положителни ефекти, но при сегашното ниво на проучвания смело мога да твърдя, че те са гръмко надценени, а и някак тайнствено се размножават от уста на уста...

Какво е Мака?

Мака (Lepidium meyenii) е многогодишно растение, виреещо високо в планинските гори на Перу и Боливия (в Андите). Популярно е и с имената мака-мака (maca-maca), майно (maino), аяк чичира (ayak chichira) и др. Популярно, но крайно неправилно е наименованието южноамерикански жен-шен. Двете растения са много далече едно от друго в света на растителната еволюция. Мака е растение с ядливи части - с нея се хранят хора и добитък, правят се питиета, брашнени смески и дори пиво.
Какво трябва да знаем за екстракта от Мака?

Растението мака съдържа съвкупност от стероли, танини, алкалоиди и сапонини, за които се твърди, че имат синергично действие. Най-интересното откритие обаче е изолирането на химикала p-methoxybenzyl isothiocyanate. Традиционната местна медицина в района на Андите придава на п-метоксибензил изотиоцианата свойства на афродизиак. Той е едно от най-важните вещества, за чието съдържание се следи при създаването на Мака екстрактите. Науката обаче все още не е потвърдила вярванията на народните лечители. Растението съдържа няколко все още неопределени по структура и свойства алкалоида. Подобно на Левзеята и Мака съдържа екдистерона Бета-екдисон, а също и ситостероли и стигмастероли.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Мака?
Доказани ползи:
подобрява оплодителните способности, като повишава качеството на спермата (повече, по-здрави и по-активни сперматозоиди)

повишава либидото, без да влияе на хормоните - наблюдавано е, но механизмът не е изяснен

Предположения и недоказани твърдения:
подобрява дейността на ендокринната система, действа тонизиращо (всички изследвания са върху лабораторни мишки)
има антидепресантни свойства, подобрява настроението (всички официални изследвания са проведени с мишки)
подобрява сексуалния живот чрез пряко въздействие върху потентността (всички данни са от изследвания с плъхове)
има естроген-подобно действие (протективно) при жени. Ефектът е слабо изразен, вероятно косвен. Изследователката сравнява Мака терапията с действието на силимарина върху клетки на рак на гърдата
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Мака?

Няма установени. Имайте предвид, че Мака е храна за месното население на южноамериканските Анди от поколения. Там то има популярността, сходна с тази на Бирената мая у нас.

Левзея (Leuzea carthamoides) - растителният източник на екдистеронimage

Две в едно - адаптоген и стимулатор на растежа

Искате да опитате нов стимулатор на мускулен растеж или се нуждаете от адаптоген? Левзеята може да е това, което Ви трябва. Екдистероните, съдържащи се в корените и плодовете на растението Левзея, имат доказан анаболен ефект, а освен това могат да Ви помогнат в борбата със стреса, като подобрят възстановяването Ви.Какво е Левзея?

Левзеята (Leuzea carthamoides) е растение, виреещо в североизточна Азия и Сибир. Народите, обитавали района, използвали лечебното действие на корените му от векове. Считали го за адаптоген - средство за борба с умората, а при мъжете и го използвали и като афродизиак.

Какво са екдистероните?


Руските фармаколози изследвали семената и корените на Левзеята и открили множество вещества, сред които обаче се откроявали специфичен клас тритерпеноиди - фитоекдистероидите (екдистероните). Последните били поставени в класа на тритерпеноидите заедно с вече познати фитохимикали, като фитостеролите и тритерпенвите сапонини. Познати са около 250 различни екдистероида. Химиците предполагат, че броят им ще нараства до достигане на хиляда. Една от формите се нарича Бета-Екдисон (20-hydroxyecdysone), тя се съдържа в корена и плодовете на Левзеята. На нея ще се спрем по-долу.
За какво се използва и какви здравословни ползи носят Левзеята и екдистеролите?
Доказани ползи:

адаптоген, подобрява способностите на тялото да реагира на стреса, а съответно и да се възстановява от него - дължи се на екдистерона Бета-Екдисон

стимулатор на мускулния растеж, анаболик - благодарение на съдържащия се в растението екдистерона Бета-Екдисон. Този, както и други екдистерони, стимулират протеиновия синтез в клетките, включително синтеза на съкратителните белтъци актин и миозин. Именно така екдистероните въздействат върху мускулния растеж, а не чрез стимулация на хормоналните жлези.
Предположения и недоказани твърдения:
снижава нивото на холестерола в кръвта (косвено)
понижава кръвното налягане в тесни граници
стимулира синтеза на хемоглобин в еритроцитите (червените кръвни клетки)
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Левзея и екдистероли?

Преди да започнете прием на билката или екстракт на екдистерони, най-добре се посъветвайте с личният си лекар! Смята се, че билката Левзея е ниско токсична и има широка поносимост. Заради наличието на екдистерони обаче, не се препоръчва приемът й при бременни и кърмещи жени.


Всеки екстракт е готов търговски продукт. И тъй като концентрациите на екдистерони в екстрактите варират, най-добре е да проверите възможните странични ефекти на листовките или етикетите, които ги придружават. Ще спомена някои възможни странични ефекти описани на етикета на популярен на източния пазар продукт съдържащ концентрация на екдистерони. При продължително предозиране с големи дози концентрат на 20-hydroxyecdysone (вид екдистерон):

уголемяване на гърдите ,тестикулярна дистрофия, временно увеличване на половите органи при мъже и жени увеличено окосмяване, удебеляване на гласа, възможност от завишен риск от поява на рак на простата при мъже и рак на гърдата при жени.


Кой и в комбинация с какво не бива да приема Левзея и екдистероли?

Не е препоръчителен приемът на Левзея и екдистерони при хора взимащи анаболни стероиди и растежни хормони без предварителна консултация с андролог.


/



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads