събота, 2 октомври 2010 г.

Фригидността също се лекува


Напоследък много се шуми за това как с чудодейни хапчета може да се преодолеят сексуалните проблеми на мъжете. Много изследвания, проведени по света, установяват, че броят на жените със сексуални проблеми съвсем не е по- малък от този на мъжете.

Счита се дори, че нежният пол по-често е неудовлетворен от сексуалните контакти.

Едно от най-честите сексуални затруднения при жените е намаленото сексуално желание известно още като “фригидност “. То се демонстрира със значителен спад в сексуалната мотивация и невъзможност да се откликне пълноценно на еротичните инициативи на партньора.

Подобно на проблемите при мъжете, “фригидността “ може да бъде предизвикана както от психични, така и от биологични фактори.
Много жени са склонни да си обясняват загубата на интерес към секса с настъпването на критичната възраст. Естествено навлизането в менопаузата с комплексните биологични, психични и социални промени не рядко предизвиква криза в живота на жената. Не съществуват обаче фатални причини, поради които и по-възрастните дами да не могат да се наслаждават на интимната близост и след петдесетата си годишнина. Днес специалистите разполагат с огромен арсенал от терапевтични средства, с които може да бъде компенсиран хормоналния дефицит и да се сведат до минимум биологичните неудобства и рискове, които създава тази възраст.

Решаващи за сексуалната активност на жената, независимо от това на колко години е, са емоционалната и свързаност с интимния партньор, проявите на нежност, внимание и зачитане от негова страна. Не случайно зад т.н. “фригидност “ , най-често се установяват затаени партньорски конфликти и натрупване на несподелени негативни чувства от страна на жената.
Бавно, но сигурно те могат да потиснат сексуалните желания и да предизвикат дори отвращение от половия контакт.

Макар и потисната, потребността от интимна близост обаче не изчезва.
Нейното дълготрайно отсъствие от живота на жената естествено поражда нервност, напрегнатост, разстройство на съня, депресивни състояния и много други телесни симптоми. Това е начинът, по който организмът изразява на своя език, това което човек не успява да изрече с думи.

Независимо от значителните възможности за медикаментозна подкрепа, най-важна за преодоляването на тези проблеми е откритата и ясна комуникация с партньора, възможността съществуващите проблеми да се изразят по начин, позволяващ конструктивното им преодоляване. Не винаги тази задача е изпълнима без компетентното партниране на специалист, който има подготовка в областта на фамилната психотерапия.

В развитите страни все повече двойки се обръщат за помощ към професионални сексолози-психотерапевти когато качеството на интимните им отношения не ги задоволява. Посредничеството на специалиста позволява на партньорите да разкрият неизползваните потенциали на своите отношения. Възможности за подобна помощ съществуват и в България.

Автор: Д-р Румен Бостанджиев,
(д.м.н., сексолог-психотерапевт, главен асистент в МУ София)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads