вторник, 26 октомври 2010 г.

Спри да си вредиш !


Ако и ти си една от нас 20-годишните прочети тези редове,със сигурност ще са ти от полза. Подобри настроението си още сега!

Около 20-годишна си, красива си, животът е пред теб. Не позволявай на мрачните мисли да съсипят настроението ти!

Cosmo ти предлага наръчник от петте най-пагубни мисли, които могат да превърнат най-хубавите ти години в адът, където липсата на самочувствие е начинът ти на живот. Прочети ги внимателно, за да знаеш какво НЕ трябва да правиш!

1. „Но аз го обичам.“

Няма как да не си попадала на поне една от глупавите сапунени опери, в които актьорът от главната роля признава на половинката си как й е изневерил само около десетина пъти... Някой от второстепенните герои винаги изненадано пита героинята защо продължава да е с този мъж, за да се стигне до така баналния й отговор: „Обичам го“?! Според психолозите, това, което всъщност мислят жените, когато използват това извинение, за да оправдаят обидното и неуважително държание на половинките си, е „Не обичам себе си“. Ниската самооценка, осъзната или не, е единствената причина жените да позволяват да бъдат зле третирани и тя говори много повече за самата жена, отколкото за връзката.


Жените на възраст около 20 години са много уязвими по отношение на партньорите си и лесно стават обект на лошо отношение. Причината е, че в тази възраст сме все още прекалено несигурни в себе си. Все още не сме научили силните си страни, не сме определили границите си и доста често не сме добили увереността да казваме „не“ и да се грижим за нуждите си. Ако към всичко това добавиш и понятието, наложено ни от приказките и латино сериалите, че истинската любов побеждавала всичко, ето я и рецептата за една „чудесна“, изпълнена с драма и скандали връзка!

„Но аз го обичам“ се превръща в израз на „Не си знам цената и мисля, че не заслужавам да бъда щастлива и обичана“. Да, наистина тъжно, но някои мъже се възползват от това. Ако някога се усетиш как мислено или гласно си казваш „Но аз го обичам“, спри и се замисли какво правиш с живота си! Някой се държи гадно с теб, защо по дяволите ти е да го възнаграждаваш с любов?! Дали не е заради факта, че скритото послание, което ти оставя той с постъпките си (че не заслужаваш по-добро отношение) съвпада с личната ти самооценка?

Ели, 27: „Бях с Милен (33г.) цели три години. Когато го видях за първи път, бях като омагьосана. Работеше като музикален продуцент, а аз правех опити да пробия на джаз сцената. Помогна ми доста в кариерата и му се чувствах задължена. С времето приятелите ми започнаха да забелязват лошото му отношение към мен. До такава степен не спираше да ме критикува, че вече даже нямах желание и да пея. Той се възползваше от всичките ми комплекси и несигурността ми. Отне ми две години и много проблеми със семейството докато осъзная колко зле се държеше с мен и че всъщност му го позволявах, защото вътрешно вярвах, че всичко това е истина. В крайна сметка успях да скъсам с него, но заради цялата тази история изгубих част от най-хубавите си години.“


Ако се сблъскаш с подобна ситуация, първо мисли за себе си. Отиди за съвет при професионалист, опитай да осъзнаеш какво ръководи поведението ти и се научи да казваш не.

2. „Не съм достатъчно слаба, за да се облека така“
Неприятно, но често докато сме млади не осъзнаваме колко много имаме. Ето една от тъжните житейски истини: никога няма да изглеждаш по-прекрасно отколкото, когато си на 20 и никога няма да бъдеш по-доволна от визията си. Прекарваш толкова много време пред огледалото и се тормозиш за дребни, често дори въображаеми свои недостатъци, че пропускаш фактите: кожата ти е чудесна, позицията на гърдите ти сочи нагоре, а тялото ти, независимо дали носиш 42-ри или 48-и размер, е младо, стегнато и секси.

Да, отвсякъде ни заливат със слаби тела – за съжаление тези тела продават дрехите по-добре. Имай предвид обаче, че моделите от рекламите са една нищожна част от населението. Те дори не са естествени – борят се срещу природата като жертват храната и щастието си – и дори, при това положение, повечето снимки са дълго обработвани, за да стигнат до нас такива каквито ги виждаме. Никой не те спира да се ръководиш от модата и да й се възхищаваш, но никога не забравяй, че това са просто снимки. Жените отвъд модните корици имат свой собствен живот, интереси, страсти. Ние ядем, в отлично здраве сме и се радваме на живота. Да изгубиш дори и малка част от хубавите си години заради хрумването, че имаш 5 килограма в повече, първо е огромна загуба и второ е досадно за всички от обкръжението ти.

Албена, 33, разказва историята си, много сходна с историята на голям процент от всички жени. „Като бях в пубертета окачвах снимки на модели по бански на стената в стаята ми. Целият ми живот се въртеше около тях и желанието да им подражавам. Тогава имах идеални пропорции, но никога не се чувствах достатъчно слаба. Години наред личната ми самооценка беше под всякаква критика. Наистина вярвах, че съм дебела и че всичко ми стои ужасно. Сега като си гледам старите снимки не мога да повярвам колко слаба всъщност съм била. С 8 килограма повече съм, а съм много по-доволна от външния си вид. Здрава съм, храня се нормално и понякога бягам за здраве. Така ми се иска да не бях изгубила толкова много време да мразя себе си. Вместо това можех да се развявам по плажовете и да показвам какво имам.“

Стреми се винаги да изглеждаш добре и не щади средства за целта – поддържай се във форма, бъди енергична, храни се здравословно – но винаги се радвай на това, което имаш. Ако си на 20 със сигурност изглеждаш супер, така че ето отговора на въпроса ти „Достатъчно слаба ли съм, за да нося това?“ - да, да и да!

3. „Не съм достатъчно добра“
Когато на времето 20-годишната Мадона отива на прослушване за танцьорка в нощен клуб в Ел Ей, гласът й получава определението слаб, а танцуването й е наречено посредствено, така и не получава работата. Причината тя да бъде една от най-богатите и известни изпълнителки днес е, че никога не е повярвала това за себе си. Най-често това, което стои между провала и успеха е нашата способност (или неспособност) да повярваме в себе си.

Хората постоянно имат влияние над това, което могат да постигнат, създавайки си грешни граници. По време на съзряването ни често получаваме послания, че не сме достатъчно добри, за да постигнем някои неща, и въпреки че те са породени по-скоро от страховете и комплексите на околните, понякога ги възприемаме като свои собствени и в един момент те наистина стават такива. Ето защо постоянно се сблъскваме с подобни случаи - музикален продуцент, който мечтае да стане пианист във филхармонията или пък управител на галерия, който е нереализиран художник.

Чисто и просто вярваме, че това, което можем да постигнем си има граници, затова и предпочитаме да заложим на сигурното вместо да се борим за мечтите си и да реализираме напълно потенциала си.


Сравнено с останалите периоди от живота, времето, когато си на 20 е изпълнено с несигурност – не знаем нито на какво сме способни, нито кои граници можем да преминем – но това също е и времето за експерименти, в което създаваме идентичността си. 20-те години от живота ти се явяват като трамплин за това, което ще представляваш занапред. Най-общо казано, като си на 20 нямаш какво толкова да губиш. Можеш да си позволиш да рискуваш, както и да получиш няколко удара. Но, ако не добиеш кураж да се бориш за целите си, твърде вероятно е никога да не успееш да ги достигнеш.

4 „Не мога да живея без гадже“
Често срещано клише... Никога нямаш нужда от гадже, особено пък като си на 20 и, ако наистина го вярваш май леко си прекалила с филмите и си се вързала на баба ти, която постоянно ти опява да се задомиш. Ако срещнеш някой специален, чудесно, но 20-те години са времето, което трябва да посветиш на себе си и ти е хубаво да го прекараш градивно (или не съвсем), да се забавляваш, да срещаш хора, да пътуваш, да намериш себе си. Ако не повярваш, че си си себедостатъчна, със сигурност ще изгубиш ценно време и много енергия в постоянното търсене на подходящия мъж, да не говорим, че най-вероятно ще предпочетеш дори да си с някой не дотам подходящ, само и само да не си сама, а това е едно от най-погрешните и безсмислени неща, които може да ти се случат.

Мълчаливата нагласа, че жената се нуждае от мъж все още ни ръководи. Да се сгодиш или омъжиш се счита за постижение – едва ли не всяка от нас трябва да стане нечия избраница, за да бъде приета като истински член на обществото. Да мислиш, че си получовек само, защото си без партньор е пълна глупост. Та това значи, че вместо да живееш пълноценно, цялата ти енергия отива в търсенето на „подходящия“ и губиш толкова много ценни моменти, на които би могла да се радваш...

За да успееш един ден да бъдеш истински щастлива трябва да познаваш себе си и да умееш да се радваш на моментите, когато си сама. Живеейки пълноценно, хората (включително мъжете) от обкръжението ти лесно ще се впишат в живота ти и по този начин, ако някога решиш да споделиш живота си с някой специален, ти сама ще направиш избора си.

Пълно двустранно подравняване5. „Прекалено млада съм...“

...да поискам повишение, да защитя правата си пред шефа, да се изправя срещу колега или какъвто и да е друг случай. Това, което не осъзнаваме като сме на 20 е, че всъщност вътрешно сме ужасно силни. Като деца са ни учили, че възрастните винаги са прави и по този начин детските ни инстинкти несправедливо са ни превърнали в дисциплинирани и смирени хора, които трудно се противопоставят. Всичко това се прехвърля в живота ни на възрастни, в който не знаем как да отказваме или да поискаме това, от което се нуждаем.


Не е лесно да преодолееш това, което ти е налагано с години, но когато пораснеш трябва да преоткриеш новото си аз и да се научиш да полагаш грижи за себе си. Е, да, малко е плашещо да се изправиш срещу някой по-възрастен и вероятно по-мъдър от теб. И да, със сигурност няма да те оставят да спечелиш лесно, но, ако оставиш нещата на течението и не направиш нищо това нито ще ти донесе удовлетворение, нито ще ти помогне за бъдещото постигане на целите ти.




Жените по начало не сме окуражавани да бъдем самоуверени и активни на работното място. Ако сме дори наполовина толкова взискателни и целеустремени колкото мъжете, това би ни донесло определението агресивни. Да, но пък очевидно точно тези качества се изискват, за да те повишат. Така че вярвай в себе си и се дръж на положение, покажи, че си способна и околните ще го забележат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads