четвъртък, 22 юли 2010 г.

4 мита за слабото сексуално желание


Намаляването на интимната близост не означава непременно, че е налице криза в отношенията, но ако единият партньор иска, а другият не, проблемът вече е налице


Сексът е наричан от психолозите най-чистата форма на самоизразяване, най-интимният начин двама души да изразят любовта си един към друг, пише здраве.bg. И когато нещо в тези отношения не е наред, това разрушава цялата връзка.

За съжаление, установено е, че в повечето връзки с течение на времето сексът намалява. Това все още не означава непременно, че е налице криза в отношенията, но ако единият партньор иска, а другият не, проблемът вече е налице и трябва да се вземат незабавни мерки, за да не дойде краят на отношенията между партньорите.

Сексът създава физическа близост, която е уникална и особено важна за всяка връзка. Т.е. казано по друг начин той не е просто черешката на тортата, а самата торта.

1. Хормоните при жената са основния двигател на нейното сексуално желаниe

Много хора приемат за истина, че ако жената рядко иска секс, това означава проблеми с нейното либидо и тя се нуждае от лечение с медикаменти. Според почти всички психолози обаче схващането, че слабото желание за секс е на хормонална основа, е една от най-големите заблуди. Всъщност либидото е комплекс от много фактори, включително състояние на сърцето и кръвоносните съдове, психика, хранене, ниво на стреса, състояние на връзката като цяло.

Посягането към хормонални медикаменти (например пластири с тестостерон) няма да проработи, ако става дума за психологически проблем, а при жените далеч по-рядко проблемът е физиологичен. В повечето случаи всичко опира до това как се чувства жената, как възприема своя партньор и връзката си с него.
Затова, ако сте установили, че нещо не е наред, първо потърсете причината в самата връзка и как тя може да бъде заздравена.

2. Емоционалната интимност гарантира добрия секс

Много са факторите, насадили в човешкото съзнание схващането, че емоционалната близост между партньорите е онова условие, без което една връзка не може да съществува. Но практиката показва, че при много двойки емоционалната близост е налице, но въпреки това сексуалният живот не върви. Т.е. двамата са много близки... приятели, но това не подхранва сексуалното им желание. Отново практиката дава и най-вероятното решение - опитайте се да поемате рискове, да правите неща, които досега не сте, бъдете по-малко емоционални и по-секси. Много хора така се чувстват по-желани, а това е условието и да изпитват желание.

3. Ако другият иска секс, а вие - не, има и други начини да изразите любовта си

Традиционните разбирания диктуват схващането, че ако единият партньор не желае интимна близост, другият трябва да приеме това и да остане моногамен без да се оплаква. Съвременното схващане на психолозите обаче е съвсем друго - според тях подобна ситуация е несъвместима с практиката, дори нечестна и всъщност няма да доведе до нищо добро (защото най-често води до изневяра).

Безспорно, когато двама души приемат да живеят заедно, те правят различни компромиси - къде да живеят, дали да имат деца, понякога - в името на чия кариера единият партньор да пожертва своята (поне за известно време).
Но рядко говорят за това каква ще е тяхната сексуална връзка. А именно сексът е онова, което обвързва най-близко и то когато двамата партньори разговарят за това, а не когато единият приема, че другият ще взема решенията в тази посока.

Също както различните хора говорят на различни езици, така те се различават и по своя език на любовта. За някои докосването ги кара да се чувстват обичани, за някои това са смислените разговори или колко време прекарват заедно. И ако отново намесим различните езици, за да бъде една интимна връзка истински смислена, всеки трябва да се опитва да говори на езика на другия, дори той да е различен от техния собствен. Добрите отношения се градят на взаимното разбиране и грижата за другия.

4. Партньорите трябва да разрешат първо емоционалните си проблеми, а след това - сексуалните

Когато в една връзка има емоционален конфликт (разногласие, обида, липса на общуване) в допълнение към сексуалните проблеми, повечето хора смята, че трябва първо да разрешат емоционалните проблеми. А истината е точно обратната - поне при много от двойките. При тях сексът често се оказва онзи прозорец към всичко останало, което куца във връзката.
Все пак възможен е и обратния път, т.е. разрешаването на емоционалните различия поправя и интимната част от живота на партньорите.
Кой от двата пътя обаче е правилният в една конкретна ситуация може да установят само двамата, понякога с помощта на специалист-психолог.
www.ero-market.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads