четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Неговото порно и ти...

Версията на Теодора* (23 г.) за раздялата й е, че е скъсала с гаджето си заради друга жена. Само най-близките й приятелки знаят, че тази друга жена не е била една, а много кибер порно кралици... „Взех назаем лаптопа му и попаднах на сериозно количество снимки с лика на огромни силиконови гърди и избръснати гениталии...“ Тя самата смята за себе си, че е освободена жена: „Чета Cosmo все пак – но бях потресена до дъното на душата си! Не става дума толкова за снимките, въпреки че голяма част от тях си бяха направо брутални. Това, което ме притесни, беше, че ги е теглил тайно от мен, и то през целите осем месеца, докато сме били заедно. Мислех си, че съм специална за него и че е чувствителен, любвеобилен и честен човек. Като видях тайната му, се почувствах все едно ми е изневерявал и сякаш изобщо не го познавам.“

Случаят на Теди в никакъв случай не е единичен, всъщност все по-често се случва на много жени. Това, разбира се, е съвсем логично, защото порно индустрията никога не е била по-лесно и анонимно достъпна, а и по-разпространена. Според американско интернет проучване около 17,5 милиона от интернет потребителите посещават порно сайтове всекидневно. Статистиката на българския вариант на най-популярната уеб търсачка google сочи, че ключовата дума „porno filmi“ е на четвърто място по броя на търсенията за страната, като още няколко нейни вариации се намират на предните редици в „класацията“.
Порно филмите по лавиците на видеомагазините в САЩ са се увеличили с над 850%! Дори броят на жените, които се наслаждават на порнографията, е нараснал, но все пак силният пол си остава основната й аудитория.

Защо харесва порното?
Секс терапевтите твърдят, че най-разпространените причини мъжете (и жените) да използват порнографията, са, за да задоволят естественото си любопитство, да удовлетворят желанията си и да се порадват на „реализирането“ на част от фантазиите им, да избегнат интимността във връзката си или просто да подпомогнат мастурбацията си.

Понякога хората са склонни да погледат порно филм, просто за да запълнят липса във връзката си. Например гаджето ти обожава оралния секс, а ти не си му голям фен. Той е в тази връзка, изпитва истински силни чувства и иска да продължи да участва в нея. Затова удовлетворява желанията си по друг начин – чрез снимки, видео и т. н. Ако използва порното по този начин – за доставяне на палаво настроение или нови свежи идейки, то дори може да допринесе за доброто на връзката ви.

Ако гаджето ти гледа порно, защото се притеснява от желанията и фантазиите си обаче, трябва да бъдеш внимателна. Ако той крие това, което истински харесва, автоматично те лишава от възможността да го опознаеш напълно както сексуално, така и емоционално. Една връзка се гради на доверие и респект към желанията и нуждите на другия. Ако гаджето ти си доставя удоволствие чрез порното, като те пренебрегва, помежду ви съществува проблем. Може да се превърне в тенденция и той да не изпитва нужда да те докара до оргазъм или въобще каквото и да е друго удоволствие. А за да имате здравословни отношения, трябва да си доставяте взаимно удоволствие!

Някои мъже се придържат към порното, защото разкриването на тайните им сексуални фантазии са над точката на близост, която биха преминали. Други мъже използват порното като желание за контрол. Дължи се на липсата на привързаност, която е изпитвал по време на детството си. И ако например родителите на гаджето ти са били физически или емоционално отсъстващи за него, той вероятно е израснал с желанието да открие нещо, над което може да упражнява контрол. Порното може да запълни празнината – жените от екрана не те осъждат, не възразяват, не изискват и не казват „не“ по начина, по който го правят истинските жени.

"Жените от екрана не те осъждат, не възразяват, не изискват и не казват „не“ по начина, по който го правят истинските жени."

Един мъж, който ежедневно гледа порно, често има вътрешни проблеми. Твърде вероятно е да усеща някаква вътрешна болка и да се опитва да я избегне или въобще да не знае за нея. Изпитва известно чувство на освобождаване, но то е временно – точно затова се завръща към порнографията отново и отново.
Хеви порно любителите лесно може да изгубят себе си в света на фантазиите, изпитвайки трудност да създадат продължителна връзка. Дори да имат чудесна безпроблемна връзка, те все още виждат жените през своите розови XXL очила!


Какво можеш да направиш?

Повечето жени не обръщат внимание на кибер похотливите желания на половинките си, защото ги считат за напълно нормално нещо. Има все пак малка част от мацките, които се чувстват ужасно тъжни от факта, че половинките им имат нужда да гледат порно и повече от четвърт от момичетата като Теди го виждат като форма на изневяра. Много често жените са разстроени и ядосани, когато разберат, че гаджетата им гледат порно, но има много неща, за които трябва да се запиташ, преди да започнеш да сипеш обвинения. Започни с въпроса защо това те притеснява. В повечето случаи причината не се крие в порното, а по-скоро в твоята собствена несигурност. Дали не си несигурна в качествата на фигурата си или в отношенията си с половинката ти? Проблемът може да се дължи и на страха ти от предателство – особено ако си била наранявана от изневяра в миналото. Ако поговориш със специалист, може да откриеш проблемите си.

Разбери, че мъжете и жените приемат порнографията по различен начин. Гаджето ти успява да се възбуди само от визуализация на похотливите си фантазии, а ти се разгорещяваш повече от докосвания, атмосфера, думи – всичко, което придава емоционален контекст на секса. Това, че гледа розови филми, е също толкова голямо емоционално предателство, както твоето нахвърляне над стриптийзьора от моминското парти на най-добрата ти приятелка. Докато не влияе на отношенията ви (погледни малко по-надолу в „Порното му е проблем, ако...“), остави му свободата да изразява сексуалността си, както реши.

Ключът към щастието е да говорите достатъчно много за нуждите и опасенията си. Попитай го за неговите и го информирай за своите. Проблеми може да се появят, ако той започне да бърка фантазиите с реалността и иска от теб да им подражаваш. Ако мъжете и жените наистина изпълняваха някои от порно сцените, щяха да са прекалено наранени физически, за да правят секс, и то месеци наред. Но все пак опитай се да направиш компромис дотам, докъдето се чувстваш удобно.
Ако черното дантелено бельо го влудява, защо да не му доставиш тази палава изненада? Опитай се да превъзмогнеш самосъзнанието си и просто се радвай на момента и тялото си. Мъжете не очакват и дори не искат тялото ти да е като на актриса от порно филм. Щом е стигнал с теб дотам, той със сигурност те харесва. Затова бъди по-самоуверена – това ще се отрази и на сексапила ти.

Всеки си има своите граници, които не би прекрачил за нищо на света и партньорът ти трябва да се съобразява с твоите. Ако те обича, ще се отнесе с респект, дори да не е съгласен. Ако продължи да настоява, опитай да изслушаш доводите му. Независимо дали става въпрос за определен тип секс, или палава идея, която е гледал в порно филм, тихо и спокойно му обясни точно какво не ти харесва и го остави той от своя страна да ти каже какво харесва. Може да проведете преговори за известен компромис...
Само запомни, че ключът към здравословните отношения се крие във взаимното доверие, уважението и удоволствието, така че не прави нещо, което те кара да се чувстваш неудобно. Ако гаджето ти упорства или има проблем с порното – или пък в порното, по което си пада има насилие или унизително отношение към жените – помогни му или се опитай да го свържеш със специалист. Ако не даде резултат, просто прекрати отношенията си с него. Заслужаваш много повече от някой, който поставя личното си щастие и удоволствие над твоето.


Порното му е проблем, ако...
... е движеща сила в живота му – иска го и има нужда от него постоянно.
... въздейства на поведението му – пренебрегва сексуалните и емоционалните ти нужди, защото е удовлетворил своите пред компютъра или телевизора.
... иска да изиграете заедно някоя от гледаните сцени, а ти нямаш особено желание. (Порното го кара да вярва, че жените са винаги на разположение.)
... чувстваш се предадена и просто не можеш да го приемеш.
... създава проблеми в отношенията ви.
... пренебрегва отговорностите си към теб, към работата си, към финансовото си състояние.
... се е превърнало в допълнение към сексуалния му живот – просто не може да спре, въпреки че го иска и търси все по-пошли материали. (Това може дори да доведе до сексуално престъпление, въпреки че връзката между порното и престъпността все още трудно може да се докаже.)

Предложи му помощ от терапевт, но ако откаже, продължи напред.


Вероятно си пада по порното, ако...
... отива на работа прекалено рано или късно (особено ако заключва вратата).
... изведнъж започва да крие интернет акаунта или имейла си от теб.
... става необичайно потаен и избягва шумните компании.
... започва да иска повече секс или различен секс (пози или методи).
... иска по-малко секс. (Може би е впрегнал енергията си във фантазиите си или честата мастурбация.)
... на сексуалния ви живот му липсва страст, любов и време.
... на настроения е, раздразнителен или ядосан и те обвинява за различни неща. (Може също да се чувства виновен, уморен или депресиран.)
... вече не е „там“ емоционално и психически, докато правите любов.

Може да има и други причини за тези промени в поведението му като служебния стрес, така че не бързай със заключенията! Ако си притеснена, просто го попитай спокойно и опитай да разбереш на какво се дължат промените в поведението му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo Ads

Related Posts with Thumbnails

Flamingo Ads